Kociołki żeliwne – 5 mitów na temat naczyń żeliwnych

Miłośnicy gotowania w naczyniach żeliwnych starają się przestrzegać kilku zasad, aby dbać o swoje cenne żeliwo. Jednak nie wszystkie popularne informacje na temat patelni czy garnków żeliwnych są prawdziwe. Odkryj prawdę o mitach dotyczących korzystania z żeliwnych kociołków do gotowania od gotowanienapowietrzu.pl!
Kociołki żeliwne – 5 mitów o ich używaniu
Każdy kto korzysta z kociołków na ognisko czy innych naczyń żeliwnych zna zapewne podstawowe zasady korzystania z nich. Warto jednak przyjrzeć się niektórym informacjom i zweryfikować niektóre z nich. Kociołki żeliwne, podobnie jak inne naczynia z tego materiału, rzeczywiście wymagają innego traktowania niż tradycyjne naczynia kuchenne, jednak wiele opinii na ich temat jest nieprawdziwych.
Mit nr 1: Nie należy używać sztućców metalowych do naczyń żeliwnych
To jeden z najpopularniejszych mitów – to na teflonowych patelniach nie można używać metalowych sztućców. Nie są one tak szkodliwe dla naczyń żeliwnych. Wszelkie ewentualne zadrapania na ich powierzchniach zostaną szybko uzupełnione tłuszczami z żywności. Nie trzeba więc rezygnować z metalowych sztućców z powodu korzystania z kociołków żeliwnych czy innych tego typu naczyń.
Mit nr 2: Nigdy nie należy gotować pomidorów i innych kwaśnych potraw w kociołku żeliwnym
Dobrze przygotowany kociołek bez problemu poradzi sobie z kwaśnymi produktami. Kiedy zrobisz już sezonowanie – kociołka, patelni czy garnka żeliwnego, czyli wzmocnisz jego powierzchnię, to nic nie powinno być Ci straszne! W nowo kupionym naczyniu żeliwnym lepiej jest jednak unikać kwaśnych produktów, ponieważ mogą one zaszkodzić powierzchni żeliwa oraz nadać potrawom metalicznego smaku.
Mit nr 3: Żeliwo jest zrujnowane na zawsze, jeśli zostanie umyte płynem do naczyń
Ta złota zasada jest dość kontrowersyjna. Podczas pierwszego korzystania z nowego żeliwnego kociołka nawet zalecane jest umycie go wodą z płynem do naczyń. Pozwoli to usunąć pozostałości fabryczne. Najważniejsze to dobrze osuszyć naczynie żeliwne po jego umyciu i dokładnie natłuścić.
Mit nr 4: Zardzewiały kociołek żeliwny jest do wyrzucenia
Bez obaw, żeliwo ciężko jest zniszczyć. Nawet rdza nie jest mu straszna! Istnieje wiele sposobów na przywrócenie żeliwnych naczyń kuchennych to idealnego stanu. Jak usunąć rdzę z żeliwa? Wystarczy, że papierem kuchennym naniesiesz na powierzchnię patelni, garnka czy żeliwnego kociołka na ognisko trochę soli i oleju roślinnego i dynamicznie przetrzesz. Po rdzy nie powinno zostać śladu!
Mit nr 5: Gotowanie w kociołku żeliwnym da ci dzienną, niezbędną ilość żelaza
Badania wykazały zwiększony poziom żelaza w żywności gotowanej w naczyniach wykonanych z żeliwa – szczególnie żywności o wysokiej kwasowości, takiej jak jabłka, jajka i przepisy na bazie pomidorów. Im większa kwasowość żywności i im dłużej ją gotujesz, tym więcej żelaza spożywasz.
Jednak bardzo trudno jest zmierzyć rzeczywiste ilości żelaza, które przechodzą z żeliwnego kociołka do żywności. Co więcej, dobrze natłuszczone i wypalone naczynie żeliwne jest mniej reaktywne, nawet przy kwaśnych produktach. Jeśli więc chcesz zwiększyć ilość spożywanego żelaza, powinieneś postawić na odpowiednią dietę i suplementy zamiast na patelnię żeliwną.
Mitem nie jest fakt, że dzięki naczyniom żeliwnym możesz wyczarować niesamowicie smakowite dania oraz to, że garnki czy kociołki z żeliwa są tak trwałe, że możesz je przekazywać z pokolenia na pokolenie. Znajdź odpowiedni dla siebie kociołek żeliwny na gotowanienapowietrzu.pl!